torsdag 3 oktober 2024

Mina tankar om SVT:s reportage kring hybridförlagen.

 Jag var en av personerna som blev intervjuad av SVT:s reporter, när de gjorde research inför programmet som nu har sänts under Kulturnyheterna Special. 

Avsnittet heter "Författardrömmar" och finns att se på SVT Play. 

Det jag svarade på frågorna kom inte med i reportaget. Jag tänkte därför helt kort summera ungefär hur jag resonerar: 

1. Valle & jag skickade vårt manus till Adlibris & LAVAS romantävling 2022. Vi kom topp tre och blev erbjudna kontrakt. Vi har inte betalat några pengar för att ge ut vår trilogi på LAVA. 

2. Enligt första punkten: Ett hybridförlag är precis just det, en hybrid mellan traditionell utgivning och andra sätt att finansiera utgivning. 

3. Därför kan flera sanningar samtidigt gälla. De personer i reportaget som uttrycker sin besvikelse har förstås all rätt att känna så. Men min erfarenhet är inte den som dessa människor beskriver. Vi har fått redaktörshjälp, seriös genomgång av korr, formgivningen höll klass rakt igenom och det har gått att nå människor på förlaget när jag har behövt det. 

4. Det betyder inte att människorna i reportaget inte kan känna annorlunda. Jag säger bara att det kan finnas mer än en sanning. 

5. När nu trilogin kommer ut i Polen som första marknad utanför Sverige, så är vi inte heller denna gång medfinansiärer till den utgivningen. LAVA har valt att ge ut böckerna i Polen därför att de tror på texten. De agerar precis som vilket bokförlag som helst, i fallet med Valles & mina böcker. 


Romanerna, kronologiskt.

Dit antiloper kommer för att dricka.

Ett kloster på månen. 

Drottningen av Vintergatan. 


/Peo