Okej, gott folk. Det har blivit dags för ännu en intervju. Den här gången går utrymmet till en duktig förläggare som jag har stor respekt för.
Vem är du och vad gör du?
Erika Söderström heter jag, och jag jobbar som förläggare för skönlitteratur på Massolit Förlag. När jag inte läser manus och skriver avtal (och gör allt det där andra som förläggare gör) så pluggar jag tyska (med ojämnt resultat), lyssnar på Leonard Cohen och kämpar med att hålla min 5-årsdagbok uppdaterad (ett projekt jag ofta önskar att jag inte hade satt igång med, men nu är det ingen återvändo, jag är inne på år 3).
Vad förväntar du dig av 2015?
Först förväntar jag mig – mycket snart – en mjuk, spirande vår, och efter det en lång, varm och hoppingivande sommar (som sträcker sig långt in på hösten). Om jag ska vara lite mer bokorienterad i mina förväntningar så tror jag att 2015 kommer innehålla många utmaningar på litteraturfronten. Det gäller bland annat hur och i hur hög grad som litteratur konsumeras i vårt samhälle, och också de hot som stora internationella aktörer utgör. Men jag förväntar mig också ett väldigt roligt år, när vi på Massolit fortsätter bygga upp en stark och bred lista. 2015 är ett år när vi kommer hitta ännu fler och smarta sätt att lyfta fram våra titlar på – och framförallt förväntar jag mig att 2015 blir ett år av fler omvälvande och viktiga litteraturupplevelser. Jag ser till exempel väldigt mycket fram emot att jobba med din nästa titel, Peo (även om den inte kommer ut förrän 2016).
Ser du några litterära trender i manusskörden ni får in?
Vi tar inte emot spontanmanus just nu, så det finns inte direkt någon svensk manusskörd att tala om för vår del, men det jag kan säga är att svenska spännings- och deckarmanus finns det (fortfarande) gott om. Samhällskritik ser jag också en hel del av i många manus. Jag kan se en del trender bland de utländska manusen som jag läser: Det är i år exakt 70 år sedan andra världskriget tog slut, och många manus behandlar kriget, eller utspelar sig åtminstone under denna tid. En annan trend (men det är egentligen ingen ny trend) är den psykologiska spänningen (i Gone Girls kölvatten). Gärna ska det handla om ett äktenskap där den ena parten får reda på att den andra parten inte är den hen alltid trott och hela livet kastas därmed omkull.
Vill du lyfta några böcker som snart ges ut?
Då vill jag genast knyta an till det jag skrev ovanför, om psykologisk spänning. Det finns som sagt ett hav av psykologisk spänning därute, men vi har lyckats hitta en av de finaste pärlorna i detta hav, och publicerar denna pärla den 17 mars. Det är Kvinnan på tåget, av Paula Hawkins, en roman som jag – när jag läste den för första gången – direkt visste var speciell; den stod ut från resten. (Nu har jag i och med alla gransknings- och korrvändor läst den minst tre gånger till, och jag har inte ändrat min uppfattning, tvärtom.) Den släpptes i mitten av januari i England och USA, och klev direkt upp på förstaplatsen på topplistorna, där den ligger än. Recensionerna är alltigenom hyllande, och varje ord är välförtjänt.
En annan titel jag skulle vilja lyfta är Den blå tråden av Anne Tyler. Det är Pulitzerprisade Tylers tjugonde roman, och en av hennes starkaste hittills. Det är en storslagen generationsroman som utspelar sig under olika delar av nittonhundratalet, och ända in i vår tid. Den kretsar kring de olika familjemedlemmarna i familjen Whitshank i Baltimore. Gillar man Jonathan Franzén kommer man gilla denna. Anne Tylers språk är inget mindre än fullständigt fantastiskt. En vacker roman om att växa upp, vara vuxen och att åldras.
Sedan vill jag också passa på att nämna Avdelning 73, som är Sofie Sarenbrants nya deckare om polisen Emma Sköld. Den utspelar sig till stor del på sjukhus och är så galet spännande att jag tror man kommer få svårt att inte läsa hela boken i en enda sittning; det är få andningspauser i den.
Boktips? Varför?
Judy Grahns The Work of a Common Woman. Det är Judy Grahns samlade dikter, feministisk poesi från 70-talet, men tidlöst och andlöst och jag plockar ofta ut den ur bokhyllan, den är alltid aktuell. Det finns alltid någon strof som passar. Den handlar om att vara kvinna, om att vara människa, om kärlek (så väldigt mycket vackert om kärlek) och om livet. Den är stark och berörande (en hel del samhällskritik där också). Man ska helst läsa högt (och gärna tillsammans med någon annan, läs den för varandra), rytmen i hennes poesi är underbar. Tyvärr kan man bara få tag på den på antikvariat eller andra andrahands-sätt (den finns nog inte som e-bok …). Men man kan lyssna på Judy Grahn på Spotify! Där hittar man till exempel The Woman Whose Head is on Fire. Lyssna på den.
Ett annat boktips är John Fowles Illusionisten (The Magus), eftersom det är en av de bästa böckerna jag någonsin har läst. Om en vänskap, mellan en gammal excentrisk miljonär och en ung lärare, som utvecklar sig till ett slags maktspel. Vad är verklighet, vad är bara ett spel, iscensatt, eller inbillning? Så fort man som läsare tror att man har fått grepp om vad som händer, förlorar man det. Jag läste den för första gången när jag var 19 och älskade den, sedan läste jag den igen ca sju år senare, efter flera års litteraturstudier, och fick ut ännu mer av den, såg saker jag inte hade sett tidigare. Det är ett litterärt mästerverk (publicerades första gången 1965) som är givande på så många olika nivåer. Filmen rekommenderar jag dock inte till någon.
Vill du trendspana framåt? Hur läser vi om 5 år? Hur säljs böcker om 5 år?
Vi är på väg åt ett håll nu där alltfler människor läser e-böcker, och om 5 år kommer den siffran självklart vara ännu högre än den är idag. De som föds nu växer upp i en värld som ser helt annorlunda ut än den som fanns när jag var liten. Digitaliseringen påverkar självklart de nya generationerna enormt (jag vet, jag är knappast den första som säger det). Vi läser alltmer på surfplattor, läsplattor, datorer och telefoner. Det kommer uppfinnas ännu enklare och smidigare sätt att läsa på (glasögon där vi bläddrar genom att blinka, men det kanske ligger lite längre fram än 5 år…). Vi kommer också se alltfler litterära alster som formas och utvecklas på nätet, som en följetong läsarna till och med kan vara med att påverka och styra i en viss riktning, vara delaktiga i (en form av interaktiv läsning). Vi lever i ett samhälle där vi är vana vid omedelbar feedback och bekräftelse, ett samhälle i konstant uppkoppling, kontaktsökande och nätverkande (den totala motsatsen till den ensamme författaren som sitter på sin kammare och skriver, utan kontakt med omvärlden) och detta påverkar såklart vårt läsande och skrivande i allra högsta grad. Men 5 år är en ganska kort tid och bokbranschen förändras ändå relativt långsamt i jämförelse med många andra branscher och områden. Jag är nyfiken på hur det kommer se ut om 50 år. Det kan gå hur som helst. Kommer bokförlag som de ser ut idag överhuvudtaget finnas kvar? Kommer bokhandeln? Folk kommer att läsa, och författare kommer att kunna nå ut med sina texter, men hur läsandet (och böckerna) kommer se ut då är svårt att föreställa sig.

Tack för din tid, Erika. Bilden är tagen i Berlin av okänd fotograf.
/Peo