måndag 8 april 2013

Det fixar vi i mixen.

Vi gick in i studion för att spela in den där skivan med alla hits och alla var taggade och tända och visste att det här skulle bli vårt genombrott. Vi hade skrivit låtar och repat i över ett halvår och äntligen fått loss ett par veckors studiotid av skivbolaget. Det var nu.

Producenten sa att han var så glad över att få jobba med oss och att det här var vårt Magnum Opus och bla bla bla, allt det där som man säger till varandra för att komma vidare i relationen och nästan lära känna varandra lite. Men det var okej, vi skulle hänga med varandra dag och natt nu och göra en skiva så lite artighetsfraser var på sin plats.

Jag fick ett inglasat rum med massor av förstärare och fick gå loss bäst jag ville. Producenten mickade upp oss i varsitt bås/rum och sedan stod jag där med lurar på huvudet och hörde mitt eget krispiga gitarrljud blandat med trummor och bas och piano och sång och det lät otroligt. Jag fick rysningar längs ryggen. Redan andra dagen satte vi tre grunder.

"Jag spelade lite fel på ett par ställen", sa jag. "Jag skulle vilja ta om låtarna en gång till för att sätta det ordentligt."

"Det fixar vi i mixen", svarade producenten.

Och så spelade vi in en annan grund i stället. Vi gjorde varje låt på en tagning. Det lät riktigt bra och alla var övertygade om att det här var genombrottet, vi hade allt, så var det. Men i magen gnagde det på mig att vi borde göra en och annan omtagning, jag visste att jag hade kommit åt fel strängar i ett par refränger. Jag tog upp det när jag satt i baren med producenten en natt.

"Jag spelar fel ibland. Jag vill rätta till det."

"Det fixar vi i mixen", svarade han och beställde en runda till.

Efter två och en halv vecka var vi klara. Jag packade ihop mina gitarrer och förstärkare och åkte hem och väntade. Producenten skulle göra allt efterarbete och sedan skicka en första skiss till oss på hur han tänkte sig produktionen. Jag gick som på nålar. När cd:n landade i brevlådan slet jag upp det lilla paketet och laddade stereon och satte mig för att lyssna.

Jag stelnade till. Lyssnade klart på första låten. Började lyssna på andra. Blev ännu stelare. Hoppade fram till tredje, fjärde och femte. Stängde av skivan och ringde upp producenten.

"Det är något fel", sa jag.

"Vadå?"

"Jag hör inga gitarrer. Det finns inga gitarrer på skivan."

"Men jag sa ju det", svarade producenten. "Att jag skulle fixa det i mixen."

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar