tisdag 2 december 2014

Recension i HN, 2014-12-02

Roman som engagerar och väcker frågor

04:02 Nöje & Kultur
 
William och hans lillasyster Betty har haft en tuff uppväxt. Redan i tonåren lämnades de åt sig själva när föräldrarna skiljdes och ingen längre verkade orka med dem. Samtidigt eskalerade mammans alkoholmissbruk, medan pappan blev allt mer okontaktbar. Sådant sätter förstås sina spår och även som vuxna står syskonen varandra mycket nära.

Samtidigt har de båda svårt att få till fungerande relationer med andra, eftersom ingen av dem vet hur en familj är tänkt att fungera. Allt de har att jämföra med är sin egen dysfunktionella barndom.
William agerar älskare åt en gift kvinna, helt och hållet på hennes villkor, och Betty träffar en man som styr och tar över allt mer av hennes liv. Men stunden då de behöver varandra som mest är också stunden då syskonlojaliteten på allvar sätts på prov.

”Så länge du är min syster” är Peo Bengtssons tredje roman. Författaren har rötter i Halmstad, men i romanen är det Stockholm som är den dominerande miljön. Men huvudrollen i romanen har ändå relationerna. Det är de som utgör själva berättelsen och för handlingen framåt.
På så sätt blir ”Så länge du är min syster” en ganska introvert roman, trots mycket dramatik och elände. Det är William som är berättaren och hans skildringar är rika på detaljer och analyser.
Varför gör de egentligen som de gör, han och Betty? Hur har de hamnat där de är? Några självklara svar finns inte, och syskonen visar sig vara mer olika än de själva trott. Särskilt i sitt förhållningssätt till föräldrarna där William gjort tappra om än oregelbundna försök att hålla kontakten, medan Betty släppt allt.

Men går det verkligen att frigöra sig helt och hållet från sitt förflutna?
Romanen är full av frågor, men utan några raka svar. Och det är okej, det tvingar inte bara karaktärerna utan också läsaren att reflektera över varför vi väljer som vi gör – och i vilken utsträckning vi har rätt att påverka andras val.

En fråga som verkligen ställs på sin spets när William möter Bettys nya kärlek Christian och inte alls gillar det han ser. Men har han rätt att lägga sig i, om nu hans syster trots allt vill ha den relationen?
Trots de tunga ämnena är det här en mycket lättläst bok, skriven på ett enkelt och rättframt sätt som gör den lätt att komma in i och ta till sig. Jag engagerar mig snabbt i både William och Betty, de känns levande och intressanta och gör mig nyfiken på vad som komma skall i deras liv. Och efter 400 sidor finns det fortfarande saker kvar att fundera kring.
Men jag tycker om det. Det är så romaner börjar leva egna liv i läsarens huvud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar