lördag 27 november 2010

I skärgården kan ingen höra dig skrika

Eva och jag sitter på båten ut i skärgården. Det är vacker sommar och bländande vackert överallt. Vi skriver augusti i almanackan och hela havet är krispigt blått och ölandskapet är grönt och folk ombord är snygga och avslappnade med vita leenden. Vi har suttit på båten ett tag och ska sitta länge än för vi ska ända ut i havsbandet till Rödlöga.
Det är lite speciellt för Eva har inte haft sex på ett helt år. Det är helt självvalt från hennes sida. Hon gick helt enkelt i celibat i tolv månader.
”Jag var så trött på alla snubbar som sa att de älskade mig” sa hon. ”Det var det första de sa till mig när de kom fram till mig den kvällen och de gjorde det klockan halv tre på natten. Och de kollade inte ens mig i ögonen när de sa det”.
Men nu har det där året gått och Eva har gått med på att åka ut till Rödlöga med mig. Jag vet inte vad det betyder men jag vet vad jag hoppas att det ska betyda: Att jag inte är en klockan halv tre-kille.
Det sitter ett gäng killar uppe på däck bredvid oss med en stor bandspelare. De spelar Miss You med Stones och har svårt att sitta still. En av dem spelar luftgitarr knappt märkbart. En annan knäpper med fingrarna och suger in kinderna. Dom älskar discorock får vi reda på utan att fråga.
”Discorock är den mest underskattade genren av alla!” säger en rödhårig kille med fräknar och smala underarmar.
”Discorock?” frågar Eva.
”Miss You till exempel” säger killen och pekar på bandspelaren, ”är en typisk discorocklåt”.
”Fler då?” undrar jag.
”Bette Davis eyes är en annan”
”Och Do ya think i´m sexy” säger hans kompis med de insugna kinderna.
Jag måste gå på toaletten och reser mig upp. När jag ändå är borta köper jag två öl till Eva och mig. När jag kommer tillbaka sitter alla kvar och lyssnar på bra låtar på hög volym. Vi har en skön pratstund med killarna men jag är väldigt glad för att de inte ska ända ut till Rödlöga. Jag vill inte ha sällskap. De går av ett par bryggor innan oss och försöker övertala oss att följa med till en stuga en bit upp på ön men vi avböjer och båten fortsätter.
”Jag gillar också discorock” säger jag.
”Rödluvan var rolig” säger Eva.
När vi kommer fram till Rödlöga så hoppar vi av och hittar en plats där vi kan slå upp vårt tält. När det är gjort ställer vi upp ett litet bord och dukar upp sillburkar, potatis och snaps. Eva är så vacker i den tidiga solnedgången. Jag sneglar på henne när jag tror att hon inte ser. Sen äter vi och pratar i några timmar och jag har tappat räkningen på hur många snapsar som vi dricker, men vi skrattar hela tiden och jag tänker att jag nog har varit kär i Eva ganska länge utan att ha tänkt tanken fullt ut. Jag har aldrig vågat fråga henne på riktigt om hon skulle vilja träffa mig för att se vart det kan leda. Inte före hennes år var slut. Då vågade jag. Tänkte att nu är hon renad och om jag inte frågar henne nu så gör jag det aldrig och det kommer jag inte att kunna förlåta mig själv för. Jag är lycklig över att få sitta i skymningen vid ett skrangligt bord långt ute i skärgården och äta senapssill och bara hoppas på att hon ska känna samma sak. Går det tio minuter till så måste jag kyssa henne. Och då tittar hon på mig och bryter förtrollningen.
”Alltså, jag får verkligen beslutsångest nu” säger hon.
Jag väntar på att hon ska fortsätta. Säger ingenting själv. Man kan höra ett enstaka måsskri där ute i skärgårdskvällen. I övrigt är det helt tyst.
”Du vet ju att jag inte har legat med någon på ett helt år. Det har verkligen varit bra att inte göra det.” Hon pausar och andas in. ”Men nu känner jag att jag är redo. Och här är vi, du och jag. Det känns bra ska du veta. Jag gillar dig. Men så känner jag att jag borde ringa den där killen på båten också. Jag fick hans nummer när du köpte öl. Jag kan helt enkelt inte bestämma mig. Jag vet inte, vad tycker du? Vem av er två ska vara den förste efter mitt sabbatsår?”
"Det låter som att du behöver ta ett år till för att bli kvitt din sjukdom" svarar jag.
När vi kommer in till stan dagen efter och jag åker hem så är jag sorgsen i själen. Jag går direkt in i badrummet och tappar upp ett bad. Slänger alla kläder på golvet och hoppar i. Då upptäcker jag att jag har fått en fästing på kuken.

2 kommentarer: