onsdag 4 januari 2012

här, ta mitt IP-nummer

Det härjade pälsbränder på Östermalm den vintern. En maskerad person rusade upp bakom pälsbeklädda damer och hällde bensin på deras ryggar och tände på. Det var fruktansvärt, folk kunde ha strukit med om de inte lyckats få av sig pälsarna i tid.

Polisen rubricerade det hela som ett antal mordförsök och så var det ju. Men på Flashback gav sig en person ut på forumet och hävdade att det inte var människoliv hen var ute efter, utan själva pälsarna. Hen ville markera hur fel det var att bära sådana kläder, den som hade en päls fick skylla sig själv. Våld skulle bemötas med våld, det var varken svårare eller enklare än så.

Flera patruller fick bevaka gatorna på Östermalm för att folk skulle känna sig trygga. Gamla tanter skrev insändare till tidningarna och beklagade sig för att de inte längre kunde gå ut varmt klädda. Plötsligt vågade de bara röra sig ute i sina noppiga, antika Chanelkappor som hängt i en mörk garderob sedan de började tjäna egna pengar och kunnat köpa sin första päls.

Polisen ville att Flashback skulle lämna ut vem som skrev anonymt på forumet, det här var allvarliga saker, någon kunde bli allvarligt skadad och kanske dö och det var i så fall Flashbacks fel. Men polisen fick inget från webmastern, det var omöjligt. Det skulle bli rättssak så småningom, givetvis, fattas bara annat.

Ett antal elever från Konstfack köpte på sig pälsar från utlandet via nätet, lånade en videokamera från skolan och gick sedan ut på Östermalmstorg klädda i päls och filmade allt i smyg. Det var ett konstprojekt med livet som insats. Den maskerade mordbrännaren fastnade på elevernas konstfilm, när hen attackerade en av de inblandade. Det var ett givande och tagande, konstaterade eleverna efteråt: de fick sin film och mordbrännaren fick utföra sitt attentat.

Polisen och en talesman för Flashback möttes i tv-studion.

"Nu ger du mig IP-numret till den som skriver på forumet" skrek polisen. "Hör du vad jag säger?"

Men inget hände.

Konstprojektet blev en stor framgång för avgångseleverna, som fick uppmärksamhet och spåddes lysande karriärer framöver.

Och någonstans där ute gick hen fri, planerade kanske nya attacker, kanske inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar