torsdag 28 oktober 2010

kött & video

I mitt kvarter ligger stans näst bästa wok-restaurang. Det är i alla fall så dom gör reklam för sig själva på ett stort plakat som dom har klistrat upp på insidan av sitt fönster.

"Men hur menar ni?" undrar jag. "Var ligger stans bästa wok då?"

"Fråga inte så mycket utan beställ istället" säger Yi som äger stället. Vi har en fantastisk relation som bara pågår och pågår. Yi känner de flesta locals väldigt bra och har blivit något av en kvarterspappa som håller koll på att folk gör vad de ska och när de ska göra det. Jag skulle vilja säga att han är stans bästa kvarterspappa. Men har äger alltså bara stans näst bästa wok.

"Om jag kan hjälpa dig att bli bäst så säg bara till" säger jag.

Yi packar ner maträtten som jag beställt i en påse och räcker över den till mig. Jag betalar inte just nu, utan gör bokslut en gång i månaden. Kommer ner efter lön och gör mig skuldfri. Idag blev det nåt starkt och fruktigt. Jag vet inte, jag bara äter.

"Kom hit oftare så blir jag nummer ett" säger Yi.

Väl ute på gatan börjar jag gå hemåt. Kvällen ligger utstakad. Det ska inte hända någonting, det är målet. 

På vägen hem går jag förbi den lokala slaktaren som heter Leopold. Vår relation är inte alls lika självklar som den jag har med Yi, inte sen jag en gång klagade på att det hängmörade köttet inte kändes speciellt hängmörat.

"Vem är du?" sa han den gången. "Är du en asgam?"

Sen den dagen får jag jobba i uppförsbacke för att återfå hans förtroende. Det kan nog ta ett par år men jag gör vad jag kan. Jag noterar att även han har börjat med reklam i fönstret. På hans skylt står det "KÖTT OCH VIDEO".

Jag kliver in i butiken. Vi hälsar. På ett snurrställ direkt till höger om mig finns det ett trettiotal filmer.

"Kan man hyra film här nu också?" undrar jag. "Vilken bra idé".

Leopold skiner upp.

"Visst är det?" Han är nöjd med sig själv. "Många kunder som kommer hit ska hem och laga god mat och sen vill de se en film".

"Men det är ju briljant" säger jag. "Snacka om att skapa mervärde för kunderna".

"Exakt. Först lite fläskkottlett. Sen lite Halloween".

3 kommentarer:

  1. Underbart. Fick en gratis godispåse av min tobakshandlare idag & så undrade han var jag varit de senaste fyra dagarna, inte är det väl så att jag handlar hos någon annan?

    SvaraRadera
  2. Jag tror jag börjar bli lite smmygkär i dig.

    SvaraRadera